2023 Schotland - Tweeds en Tartans -2

 Tartan

De tartan staat in het Nederlands bekend als Schotse ruit, omdat dit ruitpatroon voornamelijk wordt geassocieerd met Schotland en de Schotse kilts.


Tijdens het verblijf in de Tweed vallei hebben we de fabriek van Loch Carron bezocht. Hier worden vooral wollen tartans geweven. 


Maar ook worden er nieuwe tartans ontworpen. Het meest recente voorbeeld is de tartan voor de nieuwe koning Charles III.

We kregen uitleg over het hele proces en de verschillende tartans, de variaties binnen een tartan voor een bepaalde clan en de kwaliteit van de wol. Natuurlijk heb ik ook een flinke hoeveelheid restmateriaal meegekregen.




Alles werd met voorbeelden, zoals kilts, sjaals, plaids en stukken materiaal uit de winkel duidelijk gemaakt.


In de fabriek worden ook stoffen voor modehuizen geweven die zijn afgeleid van de originele tartans.

Sommige ruiten mogen alleen gedragen worden door clanleden. Voor de rest staat het iedereen vrij te dragen wat hij zelf mooi vindt. Een enkele ruit, bijvoorbeeld die van Burberry, is gepatenteerd. Een zichzelf respecterende Schot draagt uitsluitend de tartan van zijn eigen clan.


In september gingen we terug naar Schotland voor een korte vakantie. We zijn kort terug naar de fabriek van Loch Carron gegaan. Zij hebben voor mij de namen van de tartans opgezocht van de stoffen die ik in het voorjaar had meegekregen.


Zelf vond ik dat niet zo simpel omdat er binnen één tartan variaties in kleur voorkomen. Zoals
Modern, de donkerste variant met gesatureerde kleuren, Ancient, de zogenoemde oude kleuren, alsof ze met natuurlijke kleurstoffen zijn geverfd, Weathered, alsof ze door de tijd zijn verkleurd en Mute, tussen Modern en Ancient in.



Dit zijn bijvoorbeeld zes variaties van de Stuart tartan.

Ook was er deze reis de gelegenheid om naar Dundee te reizen, waar een grote tentoonstelling over Tartan was in het Victoria en Albert museum. Er was enorm veel te zien in een prachtige tentoonstelling.



 





Natuurlijk heeft het museum ook zijn eigen tartan.



Van een kiltmaker in één van de plaatsjes die we bezochten heb ik een stapel stalen van tartans meegekregen. Ik heb er nog geen bestemming voor, maar ben blij met het materiaal.



Tartans/Schotse ruiten, ik heb er veel gezien, zelfs op de koffie.



Reacties

Populaire posts van deze blog

2023 Lapland Reminiscenties

2022 Netjes - nu en toen

2023 Stammen en Stronken